Lacetti klub fórum
2024. Szeptember 24. - 05:23:55 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
 
   Fórum Főoldal   Weblap Főoldal Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 223   Le
 
Szerző Téma: Jeles események, évfordulók  (Megtekintve 293950 alkalommal)
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #90 Dátum: 2008. Február 02. - 13:21:42 »

Isten éltesse névnapjukon a
Vince, Rajmund, Timót, Pál, Vanda, Angelika, Károly, Adél, Martina, Marcella, Ignác, Karolina, Balázs, Ráhel, Ágota
nevű felhasználóinkat!




Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
peti74
Ezredes
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1279


Lacetti Sedan 1.4 Star


WWW
« Hozzászólás #91 Dátum: 2008. Február 03. - 06:11:55 »

Talán ez is elfér itt...  :

Az 50 Ft-osunk bekerült a "2007 legszebb fémpénzei" szavazásba.
Akit esetleg izgat a dolog, bökjön egyet...:
http://numismaster.com/ta/inside_numis.jsp?page=Coty

El is nyerte az első helyezést, biztos tudjátok!
Nem csoda, ilyen kampányt szerintem egy országban sem vittek véghez a megtisztelő cím érdekében!
Hányszor járta körbe az országot a link? Én számolni sem tudom, mennyiszer kaptam meg emilben!
Igaz, nem az volt a legszebb, de köszönjük az eredményt kis hazánk elszánt polgárainak!
Én is elfogult voltam, természetesen arra szavaztam! Vigyorog
Naplózva

...mindig ott ér véget az utam ahol bor van, zene, és nő(Tunyogi)
BeZe1974
Teljes tag
***
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 344



WWW
« Hozzászólás #92 Dátum: 2008. Február 04. - 19:18:18 »

Köszönöm. Elnézést kicsit el vagyok úszva de vagyok Mosolyog
Naplózva

"De sagittis Hungarorum libera nos, Domine!"
kripic
Kábelbarát
Ezredes
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1034


Lacetti 1.6 SW Elite (Powered by sütiszörny...)


« Hozzászólás #93 Dátum: 2008. Február 11. - 09:04:02 »

TUDÁSTÁR
161 éve, 1847. február 11-én született Thomas Alva Edison, amerikai feltaláló, akinek nevéhez 1093 (!) szabadalom fűződik. (Volt olyan időszak az életében, amikor átlagosan 5 naponta (!) jelentett be új találmámyt!)
Már 10 évesen laboratóriumot rendezett be házuk alagsorában. 12 évesen újságot árult a vonaton, majd nemsokára kézi nyomdával maga írt, készített és árusított egy kis lapot - ez volt az első vonaton készült hírlap. A bevételt könyvekre és vegyszerekre költötte, de miután egy alkalommal kísérletezés közben a vonatot is felgyújtotta, rövid úton elbocsátották.
Első találmánya egy elektromos szavazatszámláló volt, de a politikusok nem érdeklődtek utána - már akkoriban sem volt érdekük a törvényhozói munka gyorsítása. Edison kitanulta a távírászatot, és hamarosan feltalálta a duplex telegráfot, amely az üzeneteket egyszerre két irányban volt képes továbbítani, továbbá a jeleket közvetlenül betűkké alakító nyomtatót. A sikeren felbuzdulva teljes energiáját a kutatásnak szentelte.

1876-ban 29 évesen alapította meg két munkatársával híres laboratóriumát a New York melletti Menlo Parkban. Itt születtek meg olyan korszakalkotó nagy találmányai, mint az 1877-es szénpormikrofon, vagy az egy évvel későbbi hengeres fonográf. Ennek a hangja torz, de felismerhető volt, ennek ellenére sokan - híres tudósok is - hitetlenkedve fogadták, csalásnak, ügyes hasbeszélő trükknek tartották.
1878-ban kezdett el a villamos izzólámpával foglalkozni, amelynek előállításával már sokan próbálkoztak előtte. Edison hírneve akkora volt, hogy a bejelentése után esni kezdett a világítógáz ára. Kezdetben platinaszállal kísérletezett, mígnem rájött, hogy alkalmasabb a szén(szál).
Az akkori "szakértők" ellenezték a tervet, elsősorban a lakásban elhelyezendő villanyvezetékek miatt. Különböző „tudományos” érvekkel próbáltak gátat szabni a kutatásnak: "A vezeték behúzza a villámot az ablakon. Mindenki tudja, hogy a mágnesesség és a villamosság rokon, ahol tehát vezeték van, minden mágneses lesz. Az órák megállnak, mert összeragadnak alkatrészeik, az ajtók zárai beragadnak, a mágnesesség kiragadja a nők hajából a hajtűket..." - hangzott az érvelés. A közhangulat már-már Edison ellen fordult, amikor 1879 karácsony este kigyúltak a lámpák a laboratórium körüli parkban. Az egyszerre világító 700 villanykörte nagyon meggyőző volt, ráadásul az órák sem álltak meg, sőt a hölgyek hajtűi is a frizurájukban maradtak...
 
Edison hamarosan megépítette a világ első villamos erőművét is, az ő érdeme továbbá az első élvezhető minőségű mozgóképvetítő berendezés. Az ő ötlete volt a perforált szélű film, melyen a képek egymás alatt sorakoztak, és egy fogaskerék segítségével megfelelő gyorsasággal mozoghattak a vetítőfény előtt. (Cége készítette az első cselekményes filmet is "A nagy vonatrablás" címmel.)

Találmányai mellett valóban tudományos felfedezés azonban csak egyetlen fűződik a nevéhez. A véletlenül megtapasztalt, "Edison-jelenség”-nek elnevezett termikus emissziónak igazából csak évtizedekkel később, a rádiók és televíziók korában, az elektroncsövek megalkotásában lett különös jelentősége.
Naplózva
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #94 Dátum: 2008. Február 11. - 09:12:58 »

Isten éltesse névnapjukon a
Dorottya, Dóra, Tódor, Rómeó, Aranka, Abigél, Alex, Elvira, Bertold, Marietta, Lívia, Lídia, Ella, Linda, Bálint, Valentin, Kolos, Georgina, Julianna, Lilla, Donát
nevű felhasználóinkat!





Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #95 Dátum: 2008. Február 15. - 09:09:09 »

Isten éltesse 28. szülinapján Gatsy nevű cartársunkat!
Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
gatsy
Vén róka
****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 913


Gat$y


WWW
« Hozzászólás #96 Dátum: 2008. Február 15. - 09:20:56 »

Isten éltesse 28. szülinapján Gatsy nevű cartársunkat!

Köszi srácok! Vigyorog:D:D
Naplózva
kripic
Kábelbarát
Ezredes
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1034


Lacetti 1.6 SW Elite (Powered by sütiszörny...)


« Hozzászólás #97 Dátum: 2008. Február 15. - 14:18:39 »

TUDÁSTÁR
Gatsy cartárssal egy napon, csak valamivel korábban Kacsint Kacsint, 1564. február 15-én született Galileo Galilei olasz matematikus, csillagász, a materialista világnézet egyik előfutára. A szabadesésre, a hajításra és az ingamozgásra vonatkozó kísérleteivel és eredményeivel ő alapozta meg a kinematikát, és ezzel az egész modern mechanika tudományát.
Tanulmányai során felismerte az arisztotelészi fizika hiányosságait, s ezért a matematikát is tanulmányozni kezdte orvosi és filozófiai tanulmányai mellett. 1583-ban felismerte az inga lengésének egyenlő idejűségét, amelyre állítólag a pisai dóm egyik lámpájának lengése hívta fel a figyelmét.
1592-től 18 éven át tanított matematikát a pisai egyetemen. Itt értesült a Hollandiában szerkesztett első teleszkópokról, ő maga is épített magának egyet, mellyel később fontos felfedezéseket tett. Ő volt a távcső első értő felhasználója. Olyan csillagok és egyéb égitestek sokaságát látta meg az új eszközzel, melyek azelőtt láthatatlanok voltak.
1610-ben felfedezte a Jupiter négy nagy holdját (Galilei-holdak), mellyel megcáfolta Arisztotelész azon tételét, miszerint minden keringő égitest központja a Föld. Ugyanebben az évben a firenzei udvarban telepedett le, mint a nagyherceg matematikusa és filozófusa. Itt fedezte fel a Vénusz és a Mars fázisait, és valószínűleg a napfoltokat is. Tanulmányozta továbbá a Hold felszínét, a Plejádokat és az Orion csillagait, valamint a testek szabadesését is. Itt ismerte fel 1611-ben, hogy a bolygóknak nincs saját fényük, hanem azok a Nap fényét tükrözik vissza. Azt is észrevette, hogy a Vénusz és a Mars a Nap körül kering, és maga a Nap is tengely körüli forgást végez.
Vizsgálataival és fellépésével sokakat (főként az arisztotelészi fizika híveit) magára haragított, sokak ellenségességét váltotta ki. Heliocentrikus világképe megbotránkoztatta az egyházat és annak képviselőit. Okfejtése miatt Rómában feljelentették az inkvizíciónál. Önmagát ugyan sikerült tisztáznia, de nem tudta megakadályozni a kopernikuszi tanok elvetését. Börtönnel fenyegették, ha tovább folytatja a heliocentrikus világkép terjesztését. Ezek után pár évig visszavonultan élt, de amikor VIII. Orbánként jóakarója került a pápai trónra, kiadhatta a kopernikuszi tanokat tárgyaló művét (Dialogo di Galileo Galilei). Ezzel nagy elismerést keltett a tudósok körében, de ellenségei ismét áskálódni kezdtek ellene, majd megindították az inkvizíciós pert. Rómában arra kötelezték, hogy tagadja meg tanait. Galilei ekkor már 70 éves volt, kénytelen volt engedni a kényszerítésnek, de a legenda szerint az eskü után felugrott, s lábával dühösen toppantva felkiáltott: "Eppur si muove!" azaz "És mégis mozog (a Föld)!".
1633-tól az inkvizíció foglya volt. Eleinte Rómában, majd a firenzei Arcetri villában lakott, felügyelet mellett. Ekkor még mindig végezhetett megfigyeléseket teleszkópjával, noha látása erősen meggyengült, 1638-ban teljesen megvakult, 1642-ben meghalt.
Naplózva
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #98 Dátum: 2008. Február 15. - 14:25:09 »

Köszönjük Kripic Tanár Úr! Ez nemcsak klub, hanem az élet iskolája is lett, annyí mindenre fény derül. Vannak olyanok, akiknek márcsak rémlik egy- egy ilyen név, de a Tanár Úr ismét felvilágosítja sötétedő szürkeállományunkat. Tényleg nagyon jó ez így, köszönjük!
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #99 Dátum: 2008. Február 15. - 20:23:22 »

Kripic cartásr! Ezt annyira jól csinálod, hogy zokon fogjuk venni, ha elmaradozol! Nagyon hasznos a ténykedésed, köszönöm szépen a többiek nevében is! Csak így tovább, hajrá!
Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #100 Dátum: 2008. Február 18. - 08:36:32 »

A nagy írogatásban ne feledkezzünk meg a 300. regisztrált tagunk köszöntéséről sem!
Üdvözlet nálunk Laczy!
Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
kripic
Kábelbarát
Ezredes
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1034


Lacetti 1.6 SW Elite (Powered by sütiszörny...)


« Hozzászólás #101 Dátum: 2008. Február 18. - 17:41:21 »

TUDÁSTÁR
1745 február 18-án született Alessandro Giuseppe Volta, olasz fizikus és fiziológus.
Már gyermekkorában, az iskolapadban megszerette a természettudományokat, diákkorában megjelent első tudományos munkája is „Az elektromos tűz vonzóerejéről és az ezzel összefüggő jelenségekről” címmel. Elsősorban az elektromosság érdekelte. Huszonkilenc évesen, 1774-ben Comóban fizikát kezdett tanítani. Hamar felfigyeltek tehetségére, öt évvel később, 1779-ben a paviai egyetem meghívta fizikaprofesszornak. Comói és paviai kutatásai és kísérletei során több készüléket és műszert is szerkesztett. Ezek közül az egyik legjelentősebb egy rendkívül érzékeny szalmaszálas elektroszkóp volt. Luigi Galvani 1791-ben közzétette a preparált békaizmokkal és békaidegekkel végzett kísérleteinek eredményét. Volta érdeklődéssel tanulmányozta az „állati villamosságról” szóló hipotéziseket, és maga is kísérletezni kezdett. Közben gyanút fogott: az állati villamosság keletkezésében talán nagyobb szerepe van a fémeknek, mint a békáknak. Rájött, hogy a békából preparált izmokban és idegekben lévő villamosság keletkezésének oka két különböző, egymással érintkező fém, amelyet az állati szövet elektromos szempontból vezetőnek tekinthető nedve köt össze. Erről a kérdésről Galvani és Volta éveken át vitatkozott, de végül is Volta nézetei bizonyultak helyesnek.
1791-ben a londoni Királyi Társaság tagjává választotta, és 1794-ben megkapta a legmagasabb kitüntetést, a Copley-érmet, elismerve ezzel a galvanizmus terén végzett vizsgálatait. Sir Joseph Banks, a társaság elnöke többek közt ezt mondta: „Galvani professzor kísérletei, amíg nem fűött magyarázatot hozzájuk Volta professzor, sok tudós fejet túlságosan elbűvöltek és bizonyos fokig talán össze is zavartak Európa számos részén... De most már a legtöbb tudós számára világossá vált, hogy Galvani hol hibázott: az állatokban lévő villamossággal magyarázta a békacombok összerándulását, holott az izmok csak érzékeny elektroszkóp módjára működtek.”
Számos elismerésben és kitüntetésben részesült, miután felfedezéseiről 1801-ben előadást tartott az akkori első konzul, Bonaparte Napóleon jelenlétében a párizsi Francia Tudományos Akadémián. 1815-ben kinevezték a padovai egyetem filozófiai karának dékánjává. Négy évvel később, 1819-ben nyugalomba vonult, és visszatért szülővárosába, Comóba, hogy végre teljesen családjának szentelhesse magát. 1827-ben halt meg.
Nevét az elektromos feszültség SI-egysége, a volt (V) őrzi.
« Utoljára szerkesztve: 2008. Február 21. - 08:32:20 írta kripic » Naplózva
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #102 Dátum: 2008. Február 19. - 18:19:34 »

Holnap két társunk lesz 51 éves! Isten éltesse sokáig őket, minden jót kívánunk Gyengek, és Caroy cartársnak szeretettel! Ez részletezve soha el nem múló boldogságot, sok szeretetet, és jó egészséget jelent, valamint sok örömöt a biztonságos autózáshoz is persze. Azért csak óvatósan 50 felett!
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #103 Dátum: 2008. Február 19. - 18:22:18 »

Kripic Tanár Úr jóvoltából hamarosan érettségizhetünk újból, ha így haladunk tovább. De matek, kémia azért ne legyen már! Elég, ha a fogyasztást ki tudjuk számolni, és összeadni az autós terheket, untig elég ennyí matekból...
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #104 Dátum: 2008. Február 19. - 18:27:54 »

Holnap két társunk lesz 51 éves! Isten éltesse sokáig őket, minden jót kívánunk Gyengek, és Caroy cartársnak szeretettel! Ez részletezve soha el nem múló boldogságot, sok szeretetet, és jó egészséget jelent, valamint sok örömöt a biztonságos autózáshoz is persze. Azért csak óvatósan 50 felett!
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Boldog szülinapot Nekik!
Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
Oldalak: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 223   Fel
 
 
Ugrás:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország
Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!