Lacetti klub fórum
2024. Szeptember 23. - 13:26:39 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
 
   Fórum Főoldal   Weblap Főoldal Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 223   Le
 
Szerző Téma: Jeles események, évfordulók  (Megtekintve 293076 alkalommal)
mostnemtom
Ezredes
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1642


2,0 D SW Platinum


« Hozzászólás #315 Dátum: 2008. Május 28. - 21:33:24 »

Születésnapjuk alkalmából köszöntöm a klubunk ifjusági tagozatának két immár 22 éves tagját: CHEVYBOYT, és ÁDÁMOT! Isten éltzessen nagyon sokáig, minden  jót kívánok nektek ez alkalomból! Vigyázzatok nagyon magatokra, hogy a százéves évfordulón is üdvözölhesselek titeket! Vigyorog Vigyorog Vigyorog
Csatlakozom! Isten éltesse a fiúkat!
Én is. Mosolyog
éljen éljen!!!!
Naplózva

Az élet mindig ünnepnap!!!
kripic
Kábelbarát
Ezredes
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1034


Lacetti 1.6 SW Elite (Powered by sütiszörny...)


« Hozzászólás #316 Dátum: 2008. Június 05. - 10:10:36 »

TUDÁSTÁR

1900. június 5-én, Budapesten született Gábor Dénes, magyar származású, Nobel-díjas angol villamosmérnök. A család legidősebb fiúgyermeként, még Günszberg Dénesként látta meg a napvilágot. (Apja névváltoztatási kérelmét csak két évvel később hagyta jóvá a hatóság.)

Nagyon jó körülmények között nevelkedett, angol, francia, német nevelőnők segítségével tanult nyelveket, általános iskoláját a Szemere utcai népiskolában végezte. Apjától örökölhette műszaki érdeklődését, aki a Magyar Általános Kőszénbánya alkalmazottja volt.
Valódi képességei a Markó utcai főreáliskolában már megmutatkoztak. (10 évesen adta be első szabadalmát is az „aeroplán körhintá”-ra.)
Tanulmányait a Műegyetem gépészmérnöki szakán folytatta egy évig, de az ott uralkodó légkör miatt 1920-tól a berlini-charlottenburgi Technische Hochschule elektromérnöki szakára iratkozott át.
Szabadidejét Einstein szemináriumát hallgatva töltötte. Valójában ezeken az előadásokon is tanult, de nem csak ő: visszaemlékezéseiből idézve „nyolc Nobel-díjas ült… az első sorokban”.
1924-ben megszerezte a diplomáját és azonnal elhelyezkedett a Siemensnél, ahol nagyfeszültségű távvezetékek tervezésével foglalkozott.  Itt került kapcsolatba az elektronoptikával és az elektronsugaras berendezésekkel, 1927-ben a doktori értekezését a katódoszcillográfról írta.
Kutatásainak irányát nagyban befolyásolta Szilárd Leó, akivel együtt fejlesztették ki és szabadalmaztatták 1927-ben a töltéssel rendelkező, elemi részecskék sebességének gyorsítását lehetővé tevő ciklotront. Ekkor jelentett be szabadalmat a fémgőz-ívlámpára is. Közös gondolkodásuk azonban nem volt mindig sikeres, hiszen az elektronmikroszkóp ötlete is az ő fejükben fogant meg, első működő szerkezetet mégis Ruska, német kutató építette meg.

1932 és 1933 között a plazmajelenségekkel foglalkozott, a munkát azonban nem tudta folytatni, mert Hitler hatalomra kerülésével biztonsága veszélybe került. Menedéket Magyarországon kapott, ahol az Egyesült Izzó kutatólaboratóriumában dolgozhatott tovább. Kutatásai számos kérdésre megoldást találtak, azonban a plazmalámpák élettartama igen rövid volt, ipari hasznosításukra nem került sor. A további magyarországi kísérleteknek egy 1934-es angliai meghívás vetett véget: A British Thomson-Houston Co. kutatólaboratóriuma másfél évtizedig volt otthona Gábornak. Kutatási területe az elektronoptika, de megrendelést kapott egy háromdimenziós mozi létrehozására is.

A háború alatt, mint idegent, nem engedték a fontosabb hadikutatások közelébe, ennek ellenére őt is foglalkoztatta a német repülőgépek korai jelzésének problémája. Megszerkesztett egy olyan gépet, amely a forró motorok által kibocsátott infravörös sugarakat volt képes „meglátni”, az ún. átváltóernyő a radarhoz hasonlóan eredményesen jelezte a közeledő repülőgépeket.
A háborút követő években az elektronmikroszkóp felbontásának növelésével foglalkozott, céljaként azt tűzte ki, hogy az egyes atomokat is meg lehessen különböztetni egymástól. Kutatási eredményeit Az elektronmikroszkóp című könyvében hozta nyilvánosságra.

Elektronoptikai kísérletei vezettek a holográfia (holo = egész) felfedezéséhez, 1947-ben ismerte fel, hogy ha a tárgyról visszavert hullámoknak nem csak az intenzitását, de amplitúdóját és fázisát is mérheti és rögzítheti is, akkor a tárgyról kapott kép háromdimenziós lesz, igaz, a rögzítéshez egy referencianyaláb szükséges. A találmány részletes leírását 1949-ben tette közzé „Mikroszkópia hullámfront-rekonstrukció segítségével” címen. Az elmélet gyakorlati alkalmazása és holográfia szélesebb körű elterjedése akkor következett be, mikor 1962-ben felfedezték a lézert. A holográfia alkalmazásával lehetővé vált a mikroszkopikus nagyságú objektumok sebességének mérése, a rezgő testek alakváltozásának megfigyelése és a roncsolásmentes anyagvizsgálat.

1958-ban az Imperial College kifejezetten Gábor Dénesnek hozta létre az alkalmazott elektronfizikai tanszéket, ahol sikeres kísérleteket végzett a lapos képcsőjű TV kifejlesztésében, igaz, ipari alkalmazása csak a technika fejlődésével vált lehetővé. (Első készüléke 0,5x05 méter képernyőméretű, tíz centiméter mélységű volt.) Mégsem az ő nevével lett híres a sík képcső, Sinclair volt az a kutató, aki sikeresen vette észre Gábor Dénes szabadalmi jogának lejártát és árulta az eljárást saját neve alatt.
Nyugdíjazásáig, 1967-ig itt dolgozott. Egy tanítványa szerint: „Kutató diákjait tekintette legértékesebb művének, laboratóriumát pedig a földi paradicsomnak” .

Nagy-Britannia 1970-ben azzal becsülte meg zseniális „fogadott fiát”, hogy II. Erzsébet királynő a Birodalmi Rend parancsnoki fokozatával (C. B. E.) tüntette ki a professzort.
Tudományos munkásságáért, elsősorban a hologram felfedezéséért 1971-ben – végre – Nobel-díjat kapott. (Ekkor már jó ideje szerepelt a Nobel-díjra fölterjesztettek évenkénti listáján. Reménykedett is benne, hogy megkapja, de a tudományos világ akkoriban nukleáris fizika újdonságaira összpontosította figyelmét, és a holográfia sokáig pusztán afféle találmánynak minősült, csak fokozatosan kezdték méltányolni elméleti hátterét és jelentőségét.)

Tagja volt több nemzetközi tudományos szervezetnek, majd miután 1962-ben részt vett a balatonföldvári elektron- és vákuumfizikai konferencián, a Magyar Tudományos Akadémia 1964-ben tiszteletbeli tagjává választotta, elsőként a nyugati emigránsok közül. Ezt Gábor némi meglepetéssel nyugtázta, hiszen közismert bírálója volt a kommunizmusnak.

Több mint száz szabadalmaztatott találmánya mellett értékes fejtegetéseket hagyott az utókorra, egyebek között arról, amit ő „trilemmá”-nak nevezett: vajon elpusztíthatja-e az emberiséget egy atomháború vagy a saját túlnépesedése, és megmérgezheti-e nagyvárosi társadalmát a túlságosan sok szabadidőből fakadó kábítószerezés, bűnözés? A megoldást, noha mérnök és fizikus volt, nem a technika fejlődésétől várta: az oktatás, a pedagógia megújulásába helyezte reményét. (Nem volt derűlátó….)

Az ausztráliai Canberrából 1974-ben meghívást kapott, hogy elnököljön a 8. Nemzetközi Elektronmikroszkópiai Kongresszuson. Előadásában az elektronmikroszkóp feltalálásának a történetét készült felvázolni. Ám amikor útnak indult volna, súlyos agyvérzés érte, előadását másnak kellett felolvasnia helyette. A tudós sztoikus bölcsességgel vette tudomásul a sorscsapást, és igyekezett gyógyulni, erősödni. Feleségével Olaszországban utazgatott, sőt még Amerikába is átrepültek. Megnézték az újonnan létesült New York-i Holográfiai Múzeumot. A tudós örömmel látta, hogy képzőművészek kapnak rá az új műszaki lehetőségre, és háromdimenziós műveket alkotnak. Ezekből Londonban a Királyi Művészeti Akadémián volt kiállítás, és még Salvador Dalí is lehetőségeket látott a holográfia alkalmazásában.
Hamarosan újabb agyvérzést kapott, elvesztette beszélőképességét, és nem tudott többé olvasni sem. De mindent megértett, amit mondtak neki. 1978 nyarán még élvezte az olasz tengerpart szépségét, őszre azonban már ágyban fekvő betegként egy walesi szanatóriumba került, s itt halt meg 1979. február 9-én.

Könyvtára ma a nevét őrző főiskola tulajdonában van, tiszteletére pedig a Novofer Alapítvány magyar és nemzetközi díjat alapított.
Naplózva
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #317 Dátum: 2008. Június 05. - 12:59:45 »

Kripic Tanár Úr! Ismételten köszönjük a munkáját, és hogy újra tájékozottabbak lettünk. Szerintem jó fej vagy, mint minden háromgyerekes apa! Kacsint Vigyorog
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #318 Dátum: 2008. Június 05. - 13:46:53 »

Kripic Tanár Úr! Ismételten köszönjük a munkáját, és hogy újra tájékozottabbak lettünk. Szerintem jó fej vagy, mint minden háromgyerekes apa! Kacsint Vigyorog
Diszkri(p)mició!
Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #319 Dátum: 2008. Június 05. - 13:50:58 »

Kripic Tanár Úr! Ismételten köszönjük a munkáját, és hogy újra tájékozottabbak lettünk. Szerintem jó fej vagy, mint minden háromgyerekes apa! Kacsint Vigyorog
Diszkri(p)mició!
  Cápa! Még nem késő, Te is csatlakozhatsz, beszéld meg Erikával, és ne mással! Kacsint Vigyorog Csak tessék, tessék, lehet ráhajtani! Kacsint Vigyorog
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #320 Dátum: 2008. Június 05. - 17:13:33 »

Holnapra rendelek ide egy virtuális tortát Cápától, mert Luzso cartársunk 34 éves lesz, és tortával szép ünnepelni a születésnapost. Isten éltessen Zsolt nagyon sokáig minden jóban, amit csak szeretnél Magadnak! Sajnos régen voltál köztünk, reméljük nincs semmi bajod, bajotok szép családotokban! Ez persze vonatkozik gyönyörű autótokra is! Vigyorog
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
captainb
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6339


1.6 SW Elite - radarral!


WWW
« Hozzászólás #321 Dátum: 2008. Június 05. - 20:14:02 »

Kripic Tanár Úr! Ismételten köszönjük a munkáját, és hogy újra tájékozottabbak lettünk. Szerintem jó fej vagy, mint minden háromgyerekes apa! Kacsint Vigyorog
Ha kettő nevelt, egy saját bontásban is ér a három gyerekes apuka, akkor én is! De nem vagyok ilyen kiművelt fő, mint kripic. Sajnos.
« Utoljára szerkesztve: 2008. Június 06. - 00:38:36 írta captainb » Naplózva

Nagy a kozmosz állatkertje... A kerítés meg alacsony.
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #322 Dátum: 2008. Június 05. - 21:26:03 »

Isten éltesse LuzsoSW cartársunkat 34. születésnapja alkalmából!
 
Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
kripic
Kábelbarát
Ezredes
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1034


Lacetti 1.6 SW Elite (Powered by sütiszörny...)


« Hozzászólás #323 Dátum: 2008. Június 06. - 07:30:40 »

Kripic Tanár Úr! Ismételten köszönjük a munkáját, és hogy újra tájékozottabbak lettünk. Szerintem jó fej vagy, mint minden háromgyerekes apa! Kacsint Vigyorog
Ha kettő nevelt, egy saját bontásban is ér a három gyerekes apuka, akkor én is! De nem vagyok ilyen kiművelt fő, mint kripic. Sajnos.
Szép, szép, hogy ennyire fényezitek kevés hajjal rendelkező ősz fejemet, de mint azt már többször említettem, ennyire még én sem vagyok magasröptű... Vigyorog Vigyorog Vigyorog; pusztán némi böngészés és ollózás a zinternetről Kacsint Kacsint Kacsint
Hiába no, én sem vagyok tökéletes, hiányzik belőlem a hiba... Vigyorog Vigyorog Vigyorog
Naplózva
Jani
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5352


2005 SW Elite+ 1.6 LPG


WWW
« Hozzászólás #324 Dátum: 2008. Június 06. - 14:42:09 »

Isten éltesse LuzsoSW cartársunkat 34. születésnapja alkalmából!
 

Csatlakozom!
Naplózva


LPG
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #325 Dátum: 2008. Június 06. - 21:08:13 »

Isten éltesse Szerepj cartársunkat 31. születésnapja alkalmából!
 

Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #326 Dátum: 2008. Június 06. - 21:27:27 »

Ja, ja! De hol vannak az ünnepeltek?  He Így majd mi esszük meg a tortákat! Vigyorog
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #327 Dátum: 2008. Június 06. - 21:39:16 »

Ja, ja! De hol vannak az ünnepeltek?  He Így majd mi esszük meg a tortákat! Vigyorog
Az én részemet is megkapod, mert a sörhöz most nem megy a torta nekem!  Vigyorog
Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
cápaFeri
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5924


cettim


WWW
« Hozzászólás #328 Dátum: 2008. Június 06. - 22:40:20 »

Uraim!
Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy egy évesek vagyunk itt az új helyünkön!
Tehát Boldog 1. szülinapot a www.lacettiklub.hu -nak!
  Vigyorog
No és köszönjük Stocz "Főninek" is az áldozatkész munkáját, hogy egy helyre összekapta a társaságot!
« Utoljára szerkesztve: 2008. Június 06. - 22:43:58 írta cápaFeri » Naplózva

  "Ha egy férfi kinyitja a kocsiajtót egy nő előtt, akkor vagy az autó új, vagy a nő!"
ladigidy
Kábelbarát
Törzstag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7266


LadiGidy(SW1,6 Elite Plus+LPG+Extrák)


« Hozzászólás #329 Dátum: 2008. Június 07. - 08:40:45 »

Köszönjük Stocz! No meg a modiknak is! Meg minden aktiv tagnak! Meg a jövendőbeli aktiv tagoknak! Meg a maradék mindenkinek, aki bujt, aki nem, mindenkinek! Vigyorog Vigyorog Vigyorog
Naplózva

Legyünk barátok a közlekedésben is! Mindenkit  hazavárnak-épségben! Cartárs baráti üdvözlettel: LadiGidy, vagyis Gidy apu
Oldalak: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 223   Fel
 
 
Ugrás:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország
Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!