Nos hétfőn átvettem életem harmadik új autóját, igaz az átvevő én voltam, de a tulajdonos a munkahelyem
Egy Dacia Lodgyról van szó, amit én ajánlottam megvételre (ráadásul a színt is én választottam, szerintem tudjátok, milyet
). Szóval egy hétszemélyes, minden jóval felszerelt autóról van szó, mégpedig egy 1.2-es turbós motorral, 115LE-vel, ami természetesen Renault gyártmány. Az első benyomások nagyon jók róla, nagy kívül-belül, 5 személlyel hatalmas csomagtartó. Magas építésű és a hasmagassága is viszonylag nagy, szegélykövek nem veszélyeztetik maximum a 16"-os alufelniket. A rugózás elég kényelmes, kátyúkat és egyéb egyenetlenségeket jól viselte az 50km-es tesztút alatt. Könnyű a kormányzása, kicsi a kormánya, de nagyobb sebességnél sem érzéketlen. A motor nagyon élénk és nem hangos, azért némi turbólyuk érezhető, de ha bekapcsol, akkor nagyon meglódul, végülis 190Nm a nyomatéka. A kocsi ehhez még relatíve könnyű is, nincs 1200kg. Nagyon jó a beépített navi fejegység, egyetlen negatívum, hogy jelenleg nincs hozzá magyar nyelv (engem mondjuk ez nem zavar). A kocsi egyébként a legmagasabb felszereltségű, az összes pótlólagos extrával felszerelve. Amit hiányolok az a digitklíma, de csak azért mert már megszoktam
. Kényelmesen magas a vezető helyzete, jól kilátni belőle, a tükrök viszont kicsit holtteresek. Jó a parkolóradar, bár csak 3 érzékelős. Van tempomat, ülésfűtés az első üléseken, nappali menetfény, 4 elektromos ablak és 4 légzsák, ESP, kipörgésgáló, ülésmagasságállítás, automatikusan bezáró központizár stb. Ami furcsa, hogy a tanksapka kulccsal nyílik csak, illetve a régi Renault-okban illetve Daciakban megszokott helyen van a duda, vagyis a bal bajuszkapcsoló végén. Ilyen apróság is van benne, hogy tolatáskor automatikusan bekapcsol a hátsó ablaktörlő, ha megy az első is. Az ablakok viszont nem automaták egyik irányban sem. Van fedélzeti számítógép, viszont nincs vízhőfokmérő. A fedélzeti számítógép sok adatot mutat, figyeltem a pillanatnyi fogyasztást is, tempomattal 90-es tempóval 5-ikben 3 liter volt. Az 50km-es távon a számítógép szerint 5.4 liter volt az átlagfogyasztás 100km-re, az átlagsebesség 41km/h volt, Budakalászról Esztergomba a 11-es úton 2 személlyel.
Szóval kellemesen csalódtam ebben a kocsiban, nagy, kényelmes, erős, takarékos és viszonylag olcsó a méretéhez és tudásához képest. Elárulom a végösszeget is: 4 155 000 Ft volt a végszámlán.