Először is köszönöm mindenkinek a felajánlott segítségeket.
Nem voltam gépnél, ezért nem tudtam válaszolni.
A sztori:
Szombaton kaptam mindent a Müller autóban (komplett vezérlés szett+vízpumpa). Nagyon kedvesek voltak, még egy kis extra árengedmény is lett a dolgon. Otthon félig sikerült szétborítani vezérlést. Sajnos (vagy szerencsére) teljesen nem, így a meló elmaradt.
Hétfői napon áthúztuk a gépet a szerelőmhöz, és nekiálltunk.
Komplett vezérlés+vízpumpa csere. A vízpumpa (ahogy sejtettük is) akadozva járt. Összerakás, majd hallgatózás. A hang maradt.
Töprengés, hallgatózás, tipródás. Márpedig ez továbbra is vízpumpa hang. Szabad füllel is (szerelői rutin), meg autós sztetoszkóppal kifülelve is.
rossz az új vízpumpa is? Lehet. Bár a szerelőm inkább az olajszivattyúra hajlik.
Lazítsuk meg a vezérmű szíjat, majd kiderül. Szíj (egy picit) meglazít, hang eltűnik. OK, akkor az új vízpumpa is rossz. Gyorsan vettünk egy másikat (így mulat egy magyar úr), vezérlés szétborít, pumpa kicserél, vezérlés össze, próba.
Hang marad.
Szíj meglazít, hang el.
Lehet, hogy az új feszítő vagy a vezető görgő beteg? (bár hang mintha nem onnan jönne, de ekkor már elég tanácstalanok vagyunk). Itt vannak a "régiek", tegyük vissza.
Vezérlés szét, feszítő, vezető görgő kicserél, vezérlés össze. Próba.
Hang marad.
Szíj meglazít, hang el.
Mi lehet ezek után?
Vezérmű tengely, főtengely, olaj pumpa.
Lóghat annyira valamelyik csapágya, hogy a vez. mű szíj akkorát tud húzni rajta, hogy hangja legyen (175.000 Km van a gépben. Még szinte új
)?
A hang is érdekes.
Hideg motornál nem jelentkezik, csak melegnél. Ott is csak alapjáraton hallani. Fordulaton eltűnik a hang.
Itt tartunk most.
Kissé lazább vez. mű szíjjal járok, és várjuk (egy fenét várom), hogy mi lesz. Erősödik-e (előjön-e) idővel a hang, vagy sem.
A szíj még így is elég feszes (a szerelőm szerint, és én megbízom benne), bár nincs a gyári jelen. Olajnyomás egyből megjön indítás után. Később sem villog, hunyorog a visszajelző lámpa, tehát elvileg rendben van.
Mondjuk nekem így sem tűnik egészségesnek a motor hangja, de hát az én kényes fülem.
Majd kiderül.
Azért, ha valakinek (Sebike?) van ötlete mondja bátran.