Tegnap levizsgázott a gép a Mozaik utcában. Újabb egy évre érvényes.
Mivel nem "tolós" vizsgára viszem, hanem csak úgy, magam állítok be vele, idén is volt egy kis "extra" (a korábbi évek nagyobb extrájáról majd egy tali alkalmával mesélek
).
Mivel a gyári dudácskát igen viccesnek tartottam, helyettesítettem egy kisebb légkürttel. Nem is volt ezzel semmi gond. Egészen tegnapig. a vizsgán ugyanis közölte velem a biztos, hogy ez nem szabványos (mármint az autóhoz), ezért nem felel meg. Magyarán nem tudom levizsgáztatni vele a gépet.
Mondjuk már évek óta így vizsgázik, eddig nem volt gond.
Mivel nem kívántam még egyszer a vizsgasorra (és utána a pénztárba
) fáradni, megkérdeztem, hogy hogyan lehetne ezt a problémát megoldani. Mondjuk ha itt helyben kikötöm?
A válasz az volt, hogy az kevés, de ha minden részét kiszerelem a kocsiból, és az eredeti kürtöt működésképes állapotba hozom, akkor átenged.
Kérdezi, hogy meg tudom-e csinálni?
Mondtam, hogy természetesen (ebben a kijelentésben azért nem kis blöff volt: szerszám nem volt nálam, csak egy amolyan McGyver féle kinyitható fogó szerűség, meg egy 10-es kulcs. Annak idején kb. fél napig szereltük be, aknáról, a sima kürt csatlakozója vagy 2-3 éve kapja az összes létező dzsuvát az úttestről, mivel nem volt lezárva. Hát nem volt túl nagy esélyem).
Akkor jó - mondta ő - álljak ki az udvarra (kicsit esett az eső, de legalább nem fagyott
), és szóljak, ha készen van.
De rendes volt, mert megengedte (sőt igazából felajánlotta), hogy álljak be a másik sor teteje alá. Oda legalább nem esett be az eső.
Neki álltam, utcai ruhában, az egy szál túlélő fogóval, autó elé/alá fekve.
És sikerült! Kb. fél óra alatt vissza alakítottam a gépet.
Ami nagy (és igen csak kellemes) meglepetés volt, hogy a gyári duda egyből megszólalt! Semmi érintkezési hiba, pedig a csatlakozóvége fehér volt az oxidációtól! Nagy piros pont a Lacsinak!
A móka ezzel persze még nem ért véget, mert betelt a forgalmim. Ezért el kell majd mennem a központi okmányirodába (taxit csak ott intézik) kicseréltetni. Hétfőre kaptam időpontot. Nem is lenne ezzel baj, ha a vizsgasoron nem szedték volna le a (régi)vizsgát igazoló matricát. De azt leszedték
. Gondoltam úgyis éjszaka dolgozom+esik az eső, csak nem veszik észre a rendőrök. Na ja. Egy járőrkocsival futottam össze az este során, le is villogott egyből. legalább tudjuk, hogy figyelnek.
Jó móka lesz így a hétvége. El fog kopni a fékbetétem.
De legalább nem unatkozom.